Mistä kaikki sai alkunsa?

Ajatus levystä

Levyn kansiSeilatessamme Kreikan saaristossa ja laulellessamme marssilauluja pahoittelimme sitä, että miehekästä reippaasti laulettua marssimusiikkia ei ole juurikaan saatavissa. Siitä syntyi ajatus: entäpä jos tekisimmekin itse oman marssilauluäänitteen. Olimmehan kaikki kovia laulumiehiä ja monet hyvät kaverimme myös.

Ajatusta lähdettiin toteuttamaan viikottaisilla lauluharjoituksilla Muuramessa tammikuusta 2004 lähtien. Monien vaiheiden jälkeen aloimme itsekin uskoa haaveemme toteutuvan. Kuoron johtaja Jari Parviainen sai uskomattomalla kärsivällisyydellä ja ammattitaidolla meidän taitamattomasta ryhmästä komeasti laulavan mieskuoron. Sitäpaitsi ajattelimme, että marssimusiikin henkeen liika taiteellisuus ei edes sovi, eiväthän mosurit rintamallakaan mitään kuoropoikia olleet marsseja laulaessaan. Pienet karheudet ja epätasaisuudet luovat vain aidompaa tunnelmaa. Tärkeimmäksi asiaksi nousikin into, reippaus ja miehekäs laulutapa. Mielestämme tämä tavoite onnistuttiin saavuttamaan yli odotusten.

Harjoitukset

Lauluharjoitukset olivat odotettuja hetkiä keskuudessamme. Meillä oli oikeasti hauskaa yhdessä ja hurttia huumoria viljeltiin runsaasti. Laulajat olivat sitoutuneita ja innostuneita. Uskomme, että reipas yhteishenki on kuultavissa myös lauluistamme. Hankkeen kruunasi se, että saimme säestäjäksi erittäin ammattitaitoisen Tikkakosken Ilmavoimien soittokunnasta kootun vaskiseitsikon.

Isänmaan ystävinä halusimme ottaa mukaan myös valistuksellisen elementin. Äänitteen mukana tulee 28 sivuinen kirjanen jossa hyvin mielenkiintoisella uudella tavalla kerrotaan marssilaulujen syntyhistoriat ja yhtymäkohdat sotiemme eri vaiheisiin. Kirjasessa on myös tuhti tietopaketti eri sodista joihin isänmaamme on osallistunut. Toivomme, että nuorisomme saa uuden mielenkiintoisen lähestymistavan maamme historiaan laulujen kautta. Äänitettä ja kirjasta suosittelemme myös kouluihin historianopetuksen tueksi.

.