Ajankohtaista

Ajankohtaista / Petäjävesi-uutinen  

23.12.2007: MEDIA: Petäjävedellä syntyi isänmaallinen äänite

Julkaissut: Verkkopäivittäjä

Huhtikuussa Petäjäveden seurakuntakodissa äänitetty Suomen Laululeijonien ja Vaskileijonien CD-levy on julkaistu. Levy on tekijöidensä toinen ja myös tämän levyn tuotosta osa lahjoitetaan Sotainvalidien Veljesliitolle.

Suomalaisia marsseja ja virsiä sisältävän äänitteen idea syntyi puolivahingossa, kun Laululeijonissa mukana oleva Mikko Tiirola ja veteraani Pentti Vääränen tapasivat tupaillassa toisensa ja alkoivat keskustella sota-asioista. Tiirola tahtoi tietää, oliko esimerkiksi elokuva Tuntematon Sotilas totuudenmukainen niiltä osin, miten siinä kuvattiin sotilaan kuolemaa. Hän epäili, että elokuvan karskius ja kiroileminen tuskin oli totta todellisella rintamalla.

Pentti Vääränen muistaa, että miehet olivat varsin siistejä kielenkäytöltään ja uskonnollisia myös. Kun kuolema kohtasi, enemmän kuuli huudettavan äitiä tai Jumalaa apuun, eikä elokuvan tavoin lähdetty sadatellen viimeiselle matkalle.

- Kenttähartauksia odotettiin ja esimerkiksi Shemenskissä, suurhyökkäyksen alettua, muistan, miten Herran pyhää ehtoollista oikein pyydettiin meidän pataljoonan pastori Launikseltakin, toteaa Vääränen.

Vääränen kertoi Tiirolalle, että hänellä on edelleen tallessa kulunut ja käytetty, mutta rakas kenttävirsikirja.

Tiirola pyysi miestä myös muistelemaan yleisimmin rintamalla esillä olleita virsiä ja näin löytyi idea levyttää sodan aikana hartauksissa ja sankarihautajaisissa tutuiksi tulleita sävelmiä. Vääräsen kenttävirsikirja kuvattiin levyn kanteen ja myös levyn mukana tulevaan pikku kirjaseen, jossa esitellään laulut sekä niiden taustat ja pohditaan aihetta muutenkin monipuolisesti.


Lea Lerkkanen
(Artikkeli julkaistu Petäjävesi-lehdessä keskiviikkona 19.12.2007. )